Glöm inte bort hjärtat på alla hjärtans dag

Uppdaterad
Publicerad

När är det dags att börja tänka på hjärtat? Och kan det hjärtrus många känner vid kaffedrickande vara farligt? Charlotta Hammar, medicinsk ansvarig läkare på hjärteneheten i Västerås, reder ut hur det ligger till.

Ett tryck i bröstet vid ansträngning i form av smärtor eller ett hjärtrus efter en kopp kaffe, vad ska man tro om det? 

– Om du känner att du får tryck i bröstet i form av smärtor när du anstränger dig, då kan det bero på mycket, men det kan även vara ett tecken på kärlkramp. Det finns också andra hjärtsjukdomar och hjärtsvikt är en av dem, men då märker du det som en ökad andfåddhet. En viktig sak att komma ihåg är att man inte ska oroa sig i onödan. Ett hjärtrus efter att man druckit en kopp kaffe är ofarligt och helt naturligt, berättar Charlotta Hammar som är medicinsk ansvarig läkare på hjärteneheten i Västerås. 

Något som Hammar sätter extra tyngd på är att man ska undvika rökning.  

– Rökning leder till att dina kranskärl blir snabbare försämrade med åderförkalkning och åderförfettning, men risken för en hjärtinfarkt ökar också, säger Charlotta Hammar.

Något som är extra speciellt i dag, den 14 februari, är att alla hjärtans dag infaller, men även att det varje år släpps en speciell rapport. Den innehåller föregående års kvalitetssiffror för hur hjärtinfarktsvården har skötts på olika sjukhus runt om i Sverige. För att sammanställa siffrorna granskas det hur väl sjukhusen sköter en akut hjärtinfarkt, men även hur uppföljningar görs. Allt detta blir sedan en kvalitetssiffra och i år placerade sig Västmanlands sjukhus på en andra plats och är i god klass med ett tiotal andra sjukhus.  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.