Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet svarar teknikeleven Cecilia Ek på varför det är viktigt med mångfald på teknikprogrammen på gymnasiet Foto: Fredrik Gustafsson

Tekniktjejer ska locka fler tjejer till ”killprogrammet”

Uppdaterad
Publicerad

Få tjejer och ickebinära söker sig till tekniska utbildningar på gymnasiet. Det vill nu fyra elever på Hitachigymnasiet i Västerås ändra på.

I veckan arrangerade fem elever på spetsteknikprogrammet på Hitachigymnasiet en prova på-dag för tjejer och ickebinära högstadieelever i Västerås. Anledningen: de tycker att för få tjejer och ickebinära söker sig till de tekniska programmen. Något de nu vill ändra på.

– Vi hade hoppats på några fler men samtidigt är vi glada över de som kom hit, säger Cecilia Ek, som tillsammans med klasskompisarna Ängla Törnros, Emilia Romberg och Elvira Tapper arrangerade teknikdagen.

Moment 22

Tredjeårseleven Elvira Tapper beskriver problemet med att få tjejer söker sig till teknikprogrammen är ett moment 22.

– Det är ju få tjejer och ickebinära som går på utbildningarna i dag. Och då blir det också svårare att locka fler hit. Det är svårt att vara först, säger Elvira Tapper.

I klippet svarar teknikeleven Cecilia Ek på varför det är viktigt med mångfald på teknikprogrammen på gymnasiet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.