Ett Nextjet-plan. Foto: TT

Teljebäck: Det blir inga nya upphandlade flygavtal

Publicerad
Det nu avvecklade avtalet mellan Västerås flygplats och flygbolaget Nextjet kostade skattebetalarna mer än 25 miljoner kronor. När flygplatsen nu letar efter nya aktörer som kan tänkas vilja driva passagerartrafik från Västerås kommer det inte att vara fråga om den typen av upphandlade avtal, meddelar kommunalråd Anders Teljebäck (S).

Under onsdagen kom nyheten att flygplatsbolagets tidigare styrelseordförande Lena Söderberg utreds för ekobrott. Sedan tidigare har revisorerna riktat kritik mot hur flygtrafiken mellan Västerås och Helsingfors upphandlades mellan flygplatsbolaget och Nextjet.

Anser att ansvarsfrågan är utredd

Kommunens revisorer har påpekat att moderbolaget Västerås Stadshus AB hade kunnat ha bättre koll på vad flygplatsstyrelsen gjorde – men kommunstyrelsens ordförande Anders Teljebäck anser att ansvarsfrågan är utredd. Han menar att Västerås stad som ägare inte kan sätta sig in i beredningen av dotterbolagens alla ärenden.

Oavsett ansvarsfrågan har det ju kostat mer 25 miljoner kronor på att starta och lägga ner avtalet med Nextjet. Vad har du att säga till de skattebetalare som tycker att vi har lagt tillräckligt med pengar på passagerartrafiken från Västerås?

– Att flygplatsen i framtiden inte kommer att göra den typen av upphandlad trafik. Den trafik som ska vara på Västerås flygplats, det ska vara bolag som bidrar till flygplatsens resultat och utveckling. Att man gör det med sina egna pengar, så att säga, säger Anders Teljebäck (S).

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Nya flyglinjen från Västerås till Helsingfors

Mer i ämnet