Foto: SVT

Unell: ”Ett sorgebarn i Västerås”

Uppdaterad
Publicerad

Under torsdagens kommunfullmäktigesammanträde i Västerås togs ett enigt beslut om att inte ge flygplatsstyrelsen ansvarsfrihet för det senaste verksamhetsåret. Ett ovanligt men enligt fullmäktiges ledamöter nödvändigt beslut.

– Det är väldigt ovanligt att vi tar sådana här beslut i fullmäktige men det var ett exceptionellt år i flygplatsstyrelsen. Personligen är jag djupt kritisk till förfarandet i samband med det här, säger kommunstyrelsens ordförande Anders Teljebäck (S).

Vill se framåt

Han anser att frågan i och med beslutet om att ledamöterna inte ges ansvarsfrihet är utagerad och att man nu kan se framåt vad gäller Västerås flygplats.

– Nu lägger vi det här bakom oss och ser till att de nya ledamöterna i flygplatsbolagets styrelse kan utveckla bolaget utifrån de direktiv och den handlingsplan vi antagit, sa Anders Teljebäck under torsdagens sammanträde.

Omfattande förlust

Flera av fullmäktiges ledamöter uttryckte sin bestörtning över hur avtalet med flygbolaget Nextjet och beredningen av beslutet gått till. De styrande partierna i kommunen fick information om avtalet först när det var ett faktum och det var först när räkningarna för flygningarna kom in samtidigt som resenärerna uteblev som omfattningen av situationen stod klar.

– Resultatet efter finansiella poster är ett minus på 54,8 miljoner och det i ett bolag som har en nettoomsättning på 16,8 miljoner kronor. Bara det borde vara fog för att inte ge ansvarsfrihet även om det inte är det revisorerna gått på, säger Magnus Edström (MP).

Revisorernas kritik mot styrelsen handlar i första hand om bristande underlag och agerande i strid med aktiebolagslagen något som också anmälts och nu utreds av Ekobrottsmyndigheten.

”Ett sorgebarn”

Sedan affären uppdagades har flygplatsstyrelsen sakta men säkert avgått och ersatts av en ny styrelse som nu har fullmäktiges förtroende att försöka vända situationen.

– Det här är ett sorgebarn i Västerås. Vi behöver en flygplats långsiktigt i Västerås men vi behöver inte en flygplats som går med så stora underskott som den nu presenterar, säger Elisabeth Unell (M).

Moderaterna anser att flygplatsen behövs bland annat för möjligheten att någon gång i framtiden kunna flytta över verksamheter från Johannesberg och istället utveckla Johannesberg som bostadsområde. 

Ny styrelse igång

Det är Ulla Persson (S) som tagit på sig uppgiften att leda den nya flygplatsstyrelsen där Hans Stergel (C) och Tomas Salzmann (M) också ingår som nya namn. MP har meddelat att de inte har för avsikt att tillsätta någon och KD är fortfarande på jakt efter kandidater.

– Nog är det en utmaning allt, säger Ulla Persson (S) och medger att det inte var någon självklarhet att tacka ja till uppdraget.

– Men någon måste ju göra jobbet, så det är bara att hugga i, säger hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Nya flyglinjen från Västerås till Helsingfors

Mer i ämnet