Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Följ med till kojan i skogen utanför Arboga som Terese Schlegel byggt tillsammans med sina barn. Foto: Cecilia Eriksson/SVT

Terese byggde koja i skogen med sina barn: ”Vår hemliga plats”

Uppdaterad
Publicerad

I skogen strax utanför Arboga har Terese Schlegel byggt en koja tillsammans med sina barn. Projektet blev till efter att Terese separerat från barnens pappa.

– Jag ville ha någonstans där vi bara kunde vara för att koppla av och komma ifrån vardagen litegrann, säger hon.

Kojan ligger mitt i skogen, utan el och vatten. Men på tolv kvadratmeter finns allt de tycker att de behöver: sovplats, matplats och en kamin för värme. Projektet har under hösten fått stor uppmärksamhet genom artiklar i fler tidningar, bland annat Expressen och Bärgslagsbladet/Arboga Tidning.

– Vi har levande ljus och lagar vår mat över öppen eld. Vi tar med vatten i dunkar och mat tar vi med i kyllådor som håller kylan i flera dagar, säger Terese Schlegel.

Terese berättar att kojan är bygglovsbefriad, tack vare storlek, utformning och standard och för att det inte finns avlopp, vatten eller el. Men även för att bygget ligger utanför detaljplanens område och inte stör landskapsbilden. Marken är privatägd och Terese har avtal med markägaren.

Terese byggde kojan med hjälp av återvunnet material.

– Jag har aldrig byggt något tidigare i mitt liv, men jag är uppväxt på en gård och har varit med och sett en del om hur man bygger. Annat har jag googlat fram eller frågat någon om. Jag vill gärna lära mig och kunna klara av det själv, säger hon.

Endast några vänner har hälsat på i kojan, som är ganska svår att hitta till.

– Vi vill ha den som vår hemliga plats, säger Terese Schlegel.

I klippet ovan tittar SVT in i kojan och får veta mer om hur den kom till.

Lista: Tre utmaningar med kojbygget

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet berättar Terese Schlegel om tre utmaningar kojbygget i skogen utanför Arboga inneburit. Foto: Cecilia Eriksson/SVT

Regler för att bygga:

För alla byggnader, utom friggebod, krävs bygglovsansökan. Definitionen av en byggnad är: en varaktig konstruktion som består av tak eller tak och väggar.

För friggebod krävs inte bygglov om definitionen av friggebod uppfylls. Den får inte vara större än 15 kvadratmeter eller ha högre än 3 meter i takhöjd. Den ska vara placerad i omedelbar närhet till en- eller tvåbostadshus. Detaljplanen för området spelar också roll för om friggeboden kräver bygglov eller inte. Om den ligger närmare tomtgränsen än 4,5 meter så krävs grannarnas samtycke.

För att bygga krävs markägarens tillstånd, det gäller även kojor. Det finns ingen definition av vad en koja är i plan- och bygglagen.

Källa: Lars Brask, jurist på Boverket.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.