Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Kika in i Teodora Elias och Winnie Quans klassrum där naturen flyttat in. Foto: Susanna Ahnlund

Specialutbildade elever på Bäckby ska sprida kunskap om naturens hälsofördelar

Publicerad

Klassrummet som i vanliga fall finns i Bäckbyhuset har flyttats ut i naturen under hösten då eleverna på Västerås folkhögskola haft en särskild utbildning med fokus på natur och hälsa. Utbildningen har syftet att bryta hälsoklyftan mellan nyanlända svenskar och resten av befolkningen.

Mönstret syns både i Länsstyrelsens rapport och i Västerås stads välfärdsindikatorer: svenskar har i allmänhet bättre hälsa än invandrare. I jämförelse med andra stadsdelar i länet är ohälsan större på Bäckby där fler nyanlända bor. Att naturen och ett rikt friluftsliv bidrar positivt till hälsan är fastslaget av en rad forskningsprojket. Därför drog Länsstyrelsen, kommunen, bostadsbolaget Mimer, och Yonderful och Västerås folkhögskola ihop ett projekt som fick namnet ”Naturligtvis Bäckby”

Under hösten har eleverna som i vanliga fall utbildar sig till elevassistenter på folkhögskolan fått gå en intensivkurs i ämnena natur, hälsa, allemansrätt och friluftsliv.

– Vi har varit på Björnön men också i naturen nära Bäckby för att visa hur lättillgänglig naturen är, säger Anna Bjerne, projektledare för Naturligtvis Bäckby.

Att lära sig vad allemansrätten innebär, hur man känner igen växter, bär och svampar samt vilka djur som finns i den svenska naturen har varit några av kunskaperna som lärts ut.

– Vi har förstått att avståndet till den svenska naturen många gånger handlar om att den är främmande. Man kanske inte vet om det finns djur eller växter som kan vara farliga och därför inte känner sig trygg när man är där. Medan en person som växt upp med den kan slappna av och använda naturen för att må bra.

Eleverna har redan lärt ut sina kunskaper till nyanlända som går på folkhögskolan och kommer att sammanställa ett material som läggs upp, gratis att ladda ned och använda, för alla som vill. Här hittar du mer om materialet.

Västeråsarna Frida Birkelöf och Anna Bjerne har projektlett Naturligtvis Bäckby.

Foto: Susanna Ahnlund

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer