Hur bra – eller dåligt – tycker partierna om olika påståenden från SVT:s EU-valkompass? I videospellistan nedan får politikerna svara med hjälp av skyltar: ”Det här var inte så enkelt”. Foto: Jenny Berggren / SVT

Tiktok, aborter och spritmonopol – så tycker partierna i några av frågorna i SVT:s valkompass

Uppdaterad
Publicerad

Ska EU förbjuda Tiktok eller säkra alla kvinnors rätt till abort? SVT Nyheter Västmanland valsade runt bland valstugorna i Västerås – och ställde frågor åt både höger och vänster.

Se minidueller mellan de olika partierna i videoklippen nedan.

Sedan 22 maj är det möjligt att förtidsrösta i EU-valet som äger rum senare i juni.

I SVT:s valkompass har partierna svarat på och tagit ställning i olika frågor, det kan även väljare göra där för att få hjälp att navigera kring hur partierna resonerar.

SVT tog med några av påståendena ner till valstugorna på Sigmatorget i Västerås – där partierna fick ta hjälp av skyltar för att svara. I varje klipp tar två av partierna ställning i en fråga, hur övriga svarat går att ta del av i SVT:s parti- och kandidattest i valkompassen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.