Foto: TT

Tillfällig lösning efter hackattacken

Uppdaterad
Publicerad

Förhoppningsvis under tisdagen men senast under onsdagen hoppas Skinnskattebergs kommun kunna få upp en fungerande hemsida igen. Troligtvis blir det en tillfällig sådan.

Efter hack-attacken på tisdagsmorgonen, varpå sidan stängdes, jobbas det fortfarande på en lösning.

– Vi hoppas att vi åtminstone kan få upp en enklare temporär sida, där besökaren får information om att vi har tekniska problem och andra kontaktvägar till oss, säger Malin Friback, informatör hos kommunen.

Polisanmält

Skinnskattebergs kommun har nu polisanmält händelsen.

– Kommunen har även fått information om att brottet i fråga inte bara drabbat Skinnskattebergs kommun utan även andra webbplatser, säger Malin Friback i ett pressmeddelande från kommunen.

Nu arbetar man för att säkerställa att något liknande inte ska ske igen.

Ska ha missat uppdatering

Under dagen har kommunen haft hjälp av företaget som driver webbhotellet där hemsidan ligger. Enligt uppgifter till P4 Västmanland ska orsaken vara att kommunen inte gjort en nödvändig uppdatering för att åtgärda svagheten i ett program.

– Det vi tittar på nu är ju också hur vi ska jobba i framtiden för att förhindra att det här händer igen. Det diskuteras om vi ska lägga upp hela sidan, eller ha en tillfällig tills vi är mer säkra på att det inte kan ske någon mer attack, säger Malin Friback.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.