Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se vad det blev av minihuset som Märta Dalfjärd och Ella Söderlund i klass 9A på Persboskolan i Skultuna har varit med och byggt. Foto: Iris Tiitto/SVT

Tjejer bygger tiny house på hjul – en gåva till ungdomarna i Skultuna

Uppdaterad
Publicerad

Snart rullar det omkring i Skultuna. Det lilla huset på hjul som eleverna, mest tjejer, på Persboskolan har byggt under ledning av föreningen Fliks.

– Och det kan användas till vad som helst, en kiosk, en loppis eller för en informationsträff, säger handledaren Ksenija Komazec från Fliks.

Föreningens signum är att bygga minihus som inkluderar kvinnor och ickebinära i byggprocessen. När tillfället dök upp att ingå ett samarbete med ABF och kommundelsnämnden i Skultuna var det givet att det skulle bli ännu ett litet hus på hjul.

Ett hundratal elever och ett gäng sommarjobbare har varit involverade i byggprojektet där en omröstning avgjorde utseendet på huset.

En flygande banan på hjul

– Det var en stor variation på förslagen som droppade in, eller vad sägs om en flygande banan på hjul eller en hamburgerkedja?, skattar Sarah Swärd.

Minihuset är gjort av traktens unga och ska därför i första hand bli ett häng för dem. Det ska placeras runt om i Skultuna efter deras förslag.

Ella Söderlunds första sommarjobb blev att snickra på det lilla huset.

– Själv hänger jag inte så mycket i centrum men tycker att huset ska vara där det gör mest nytta för traktens ungdomar.

Se i klippet hur minihuset ser ut.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.