Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Jan-Peder Gnidars hjälper nödställda Foto: Tomasz Swiesciak/SVT

Pensionären Jan-Peder hjälper nödställda längs E18 – på fritiden

Uppdaterad
Publicerad

Jan-Peder Gnidars är pensionären som valde att bli trafiksamarit istället för att sitta hemma på ålderns höst. På E18 mellan Västerås och Köping åker han minst tre gånger i veckan för att assistera sina medtrafikanter.

– Jag vill hjälpa mina medmänniskor, säger han.

Sedan Jan-Peder Gnidars började som trafiksamarit för fyra år sedan har han hjälpt över 500 människor. Han är noggrann med att poängtera att hans bil inte är ett utryckningsfordon och att han själv inte är en myndighet. I samförstånd med polisen i Västmanland och Transportstyrelsen är han medveten om vad han får och inte får göra.

Hans insats innebär att rapportera saker som ligger utmed sträckan, att ringa bärgare eller assistera trafikanter som fått fordonshaveri. Han berättar att arbetet som Trafiksamarit och att hjälpa nödställda människor får honom att sova gott om nätterna.

Hur brukar responsen vara?

– Skojar du?! De är så tacksamma och glada.

Följ med Jan-Peder när han åker längs E18 i klippet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer