Foto: SVT arkiv

Trafikverket: ”Det vi vet är att anläggningen har fungerat”

Uppdaterad
Publicerad

Efter olyckan i Hökmora i Norbergs kommun på onsdagskvällen där en kvinna i 55-årsåldern omkom efter en påkörning av ett godståg utreder nu Trafikverket vad som hände. Utredningen kan ta upp till tre månader att göra, men redan nu kan myndigheten slå fast att korsningens signaler, bommar och även signaler till föraren fungerat som de ska.

Bilen klämdes fast under godståget och efter olyckan arbetade räddningstjänsten intensivt med att få loss bilen. Loket spårade aldrig ur men godståget fick ledas om och ersättningsbussar ersatte persontågen som skulle gå på sträckan.

Nu har Trafikverket inlett en undersökning för att ta reda på vad som hände.

– Det görs alltid en väldigt grundlig undersökning och det kan ta upp till tre månader innan den är klar. Det handlar om att intervjua föraren och eventuella vittnen, teknisk undersökning, intervjua tågbolaget och en mängd andra insatser där man försöker gå på djupet med vad som hände, säger, Joanna Ljunggren, presskommunikatör på Trafikverket.

Joanna Ljunggren presskommunikatör på Trafikverket. Foto: Trafikverket

Inga tekniska problem

En traktor bärgade bilen 22:45 på onsdagen och nu finns inget synligt kvar av olyckan på platsen. Polisen misstänker i nuläget inget brott i samband med olyckan och det som återstår är att fortsätta utredningen.

– Vad som har hänt exakt vet vi inte nu, om föraren plötsligt har blivit sjuk eller liknande. Det ger förhoppnings undersökningen svar på. Det vi vet är att anläggningen har fungerat. Bommar och signaler och även signaler till tågföraren. Det är inte där problemet ligger, säger Joanna Ljunggren.

Andra allvarliga olyckan på samma ställe i år

I februari 2018 inträffade en annan mycket allvarlig olycka i samma plankorsning även då med ett godståg inblandat.

Är det här en för farlig övergång, kommer ni att se över den nu?

– Det är någonting som gör det ännu viktigare att att den här utredningen får ta sin tid. Hur vida de här två har något samband, är svårt att svara på i det här läget, säger Joanna Ljunggren, presskommunikatör på Trafikverket.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.