Foto: Rebecka Mårtensson/SVT

Tre byggprojekt i länet får stöd av Boverket

Publicerad

Boverket delar ut mer än 13 miljoner kronor till tre byggprojekt i länet för att kunna utveckla bostadsbyggandet mot mer hållbarhet. Projekten i Västmanland handlar om att utveckla smartare ventilation, USB-uttag inomhus och bygga lägenhetshus i trä.

Boverket har beviljat drygt 140 miljoner kronor till projekt som främjar ett innovativt och hållbart bostadsbyggande med minskad klimat- och miljöpåverkan. I hela landet var det 152 projekt som sökte och 60 av dem som fick stöd. 

-Ja när vi skulle välja ut vilka som skulle få så tittade vi på kriterier innovativt nytänk, nåt som inte testas förut, sen tittade vi på hur väl det mötte kravet om hållbarhet och samarbeten i projekten. Vi tittade också på hur man skulle sprida sina resultat så att fler kan ta del av dem, säger Hans Lindgren på Boverket.

Medvetet materialval och utvärdering

Ett av projekten är ETC bygg AB som med crowdfunding vill bygga billiga hyresrätter med hållbara material för lång tid framöver- klimat positiva hyreshus. De har planer över hela landet men deras pilotprojekt är i Västerås. Två lägenhetshus på Öster Mälarstrand, 31 lägenheter. De har fått markanvisning och lämnar in bygglov i veckan.

Hur kommer det sig att ni vill göra ett pilotprojekt just i Västerås?

– Jo det beror väl dels på mig, jag bor i Västerås. En väldigt väsentlig sak är att Västerås är långt framme när det gäller energianvändning, säger Hans Ek, projektledare för idén.

De har sökt och fått stöd bland annat för att bygga en husgrund i granit istället för betong men också för att forskare på MDH ska kunna utvärdera energiåtgång och sociala effekter av deras lägenhetshus.

Hoppas på spridning

– Vi hoppas ju att många resultaten av pilotprojekten ska kunna leva vidare, att det är fler som ska kunna vilja använda de här nya ideerna. Det kostar mycket att bygga så vi hoppas att dessa projekt kan påverka byggandet i Sverige, säger Hans Lindgren.

Stödet gick att söka under hösten 2018 för att utveckla eller använda en ny eller förbättrad vara, tjänst eller process. Totalt kom det in 152 ansökningar i hela landet och 60 har fått stöd.

Vilka som får stödet

Visa

Ochno AB Smart- Likströmsnät för bostäder baserat på USB-C standarden
543 750 kronor

Sally R AB Lågtemperaturkatalysator i ventilationsystem för att rena luft utan tryckfall
4 146 388 kronor

ETC Bygg AB Klimatpositiva Hyreshus av Trä, pilotprojekt i Västerås
8 622 000 kronor

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer