Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det är inte så man hoppar jämfota direkt”, säger Måns Enander som är samordnare för arbetet med miljökvalitetsmålen på länsstyrelsen i Västmanland. Han menar att det är lång väg kvar och att alla mål blir svåra att nå innan 2030. Hör vilka mål som är viktigast för Västmanland i klippet här. Foto: Fredrik Björkholm/SVT

Tufft för Västmanland att nå miljömålen till 2030: ”Utom vårt herravälde”

Uppdaterad
Publicerad

Med lite drygt 6 år kvar till 2030 så börjar tiden bli knapp för att uppfylla de miljökvalitetsmål samhället jobbar för. Utvecklingen går långsamt och högst troligt kommer flera av de 14 målen inte nås till 2030.

– Hur mycket vi än kämpar för att begränsa vår klimatpåverkan och verkligen lyckas på regional nivå så är vi fortfarande en liten del av mänskligheten, säger Måns Enander som är samordnare för arbetet med miljökvalitetsmålen på länsstyrelsen i Västmanland.

Sveriges miljökvalitetsmål beslutades av riksdagen 1999 och horisonten för att uppfylla dem är nu satt till 2030. Lösningarna på klimatkrisens olika delar i Sverige är komplexa och vi som land är beroende av vad andra länder gör i sitt arbete. Förutom det andra, enskilda länder gör så jobbar EU, Sverige nationellt, regionerna och kommunerna med att uppnå målen. Företag, organisationer och vi privatpersoner är också en viktig del i hur målen kan nås.

– Det finns intressekonflikter inbakat i det här och det finns andra legitima intressen naturligtvis. Vi behöver utrymme för städer och infrastruktur och vi behöver utvinna resurser ur naturen och ta ytor i anspråk. Så är det, säger Måns Enander.

Prognosen: Så klarar Västmanland miljömålen – några nära andra långt bort

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Biologisk mångfald, ren luft och myllrande våtmarker: det är tre av den 14 miljökvalitetsmål som Västmanland ska försöka uppfylla fram till 2030. Men vägen dit är lång. Hör här i klippet reportern förklara hur arbetet går. Foto: Fredrik Björkholm/SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.