Foto: TT

Polisen om dådet på Ikea: ”En galen händelse”

Publicerad

En kvinna och hennes vuxna son dödades i ett knivdåd inne på Ikea i Västerås under måndagen. Två män är anhållna misstänkta för mord. En av de två misstänkta fick själv föras till sjukhus efter attacken och under tisdagsmorgonen var läget fortfarande kritiskt. Den andre misstänkte, en 23-årig man, förnekar brott.

Allt tyder på att det rör sig om två män som utfört attacken mitt bland alla kunder inne i varuhuset. De båda männen, födda 1992 respektive 1979, är anhållna misstänkta för mord.

De båda offren för knivdådet på Ikea i Västerås var en kvinna och hennes vuxna son, som var på semester i staden uppger tidningen VLT. Tidningen uppger att de sannolikt attackerades med knivar ur Ikeas eget sortiment – en uppgift som polisen inte vill kommentera.

Polisen: ”En galen händelse”

”Det är den värsta arbetsdagen i mitt liv.” Så beskriver Mattias Johansson, varuhuschef på Ikea i Västerås, det som inträffade strax efter lunch på måndagen.

– En galen händelse, sade Per Ågren, kommenderingschef vid polisen i Västerås, vid en pressträff under måndagskvällen.

Larmet kom vid 13-tiden. Bråk hade uppstått vid porslinsavdelningen inne på Ikea, vid Erikslunds köpcentrum i Västerås. Strax därefter stod klart att två personer dödats i knivdådet.

”Avled av sina skador”

– På plats fanns en man och en kvinna som var knivskadade och senare avled av sina skador. Ytterligare en person är svårt skadad. En man har gripits misstänkt för mord, säger polisens presstalesperson Victoria Holmgren.

Den misstänkte kunde gripas i en busskur i anslutning till Ikea-varuhuset en dryg kvart efter dådet.

– Han som är gripen på platsen är född 1992, och han är anhållen skäligen misstänkt, bekräftade Västeråspolisens kommenderingschef Per Ågren under en pressträff på måndagskvällen.

Mannen förnekar brott, uppger vice chefåklagare Eva Morén.

Vid samma presskonferens berättade Ågren att den tredje person som skadades svårt vid knivdådet, också är anhållen men på den starkare misstankegraden.

– Den andre mannen som är skadad är född 1979, och han är på sannolika skäl misstänkt för mord, sade Per Ågren, vid pressträffen.

Ingen koppling till dödsoffren

Vid måndagskvällens presskonferens fick Per Ågren återkommande frågor om vilka relationer som eventuellt ska ha funnits mellan offren och de misstänkta gärningsmännen.

Men det finns, enligt polisen, inga indikationer på att offer och gärningsmän ska ha känt varandra.

– Även om vi inte ser några kopplingar mellan gärningsman och drabbade personer överhuvudtaget så kan vi inte gå något närmare in på det av utredningstekniska skäl, sade kommenderingschef Per Ågren, och lade lika tydligt locket på vad gällde frågor om motiv.

Hela eftermiddagen jobbade polisens tekniker på plats, och Ikea-varuhuset i Västerås stängde strax efter dådet för dagen. Nu jobbar polisen vidare med de många vittnesuppgifter man fått in från många av de som fanns inne i varuhuset när knivdådet ägde rum.

Per Ågren fick även frågor om själva gripandet strax efter knivdådet. Det hela ska ha gått relativt lugnt till, och kunde enligt polisen genomföras efter tips från vittnen.

Kameror på Ikea hjälper polisen

Vilken roll övervakningskamerorna inne på Ikea i Västerås spelat för själva gripandet, eller för att lyckas peka ut någon av de båda anhållna männen, ville inte kommenderingschefen värdera vid pressträffen.

– Men det är klart att det är väsentligt, särskilt om man ska lägga pussel utifrån vad olika vittnen säger, sade Ågren.

Kan det finnas fler misstänkta gärningsmän?

– Jag skulle aldrig, såhär tidigt i en utredning, utesluta att det skulle kunna finnas andra gärningsmän. Men vi har två gripna och vi ser framför oss att det är två stycken som har funnits på platsen.

Ikea håller stängt under tisdagen

Ikea i Västerås beslutade under måndagskvällen att hålla stängt även under tisdagen.

– Vi har under kvällen bestämt att hålla stängt i Ikea-varuhuset även i morgon. Vi behöver tid för att ta hand om varandra och det känns som ett väldigt rätt och relativt enkelt beslut att ta, säger varuhuschef Mattias Johansson till SVT Nyheter.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Knivdådet på Ikea

Mer i ämnet