Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Kameror har funkat men är inte hela lösningen på problemet med bilbränder menar säkerhetschefen Christian Holm. Hör mer i klippet. Foto: Melker Blomberg/SVT

Två år med kamerabevakning på Bäckby: ”Ingen bilbrand på Mimers parkeringar”

Uppdaterad
Publicerad

På extra utsatta parkeringar på Bäckby i Västerås sattes bevakningskameror upp för att förebygga fler bilbränder. Två år senare står det klart att ingen bil brunnit sedan dess, enligt det kommunala bostadsbolaget Mimer.

Efter åtskilliga bilbränder ansökte Mimer om tillstånd och placerade hösten 2018 kameror på parkeringarna på Välljärnsgatan, Puddelugnsgatan och Stångjärnsgatan på Bäckby i Västerås.

Även andra, privata fastighetsägare, har satt upp kameror. Bilden är samstämmig, det fungerar på de ställen kamerorna bevakar. Ingen bilbrand och inte heller annan mindre skadegörelse. Även belysning och nedklippta buskage ska ha hjälp till.

”Brann på andra ställen”

Farhågan var att andra platser, utan kamera, där bilar står parkerade skulle drabbas. Det visade sig stämma, säger bostadsbolaget Mimers säkerhetschef Christian Holm.

– För drygt ett år sen såg vi att det brann på andra ställen i området, säger han.

Är kameror lösningen?

– Att bara sätta upp en kamera för att dokumentera ett brott är en polisiär fråga. Vi jobbar med kamerorna som ett brottsförebyggande, säger Christian Holm.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Bilbränder i Västerås

Mer i ämnet