Foto: TT

Tillslag gjorda mot två misstänkta nätpedofiler i länet

Uppdaterad
Publicerad

Polisen genomför idag en nationell insats mot personer som misstänks ha laddat ner och spridit material som visar sexuella övergrepp mot barn. Totalt har man gjort tillslag mot mer än 50 misstänkta – två av dem finns i Västmanland.

Ingripanden har redan tidigare skett mot sju personer, där risken för egna övergrepp bedömdes som särskilt stor, till exempel genom tillgång till barn.

I polisregion Mitt, där Västmanland ingår, har man gjort fem tillslag varav två i Västmanland. De har hämtats in till förhör, på sannolika skäl misstänkta för fildelning av dokumenterade sexuella övergrepp mot barn.

Erkänner delvis

Åklagaren Fredrik Sandberg vill inte uppge i vilka kommuner de två är bosatta, men han bekräftar att båda män över 40. De har släppts efter förhör, men misstanken kvarstår.

– De erkänner misstankarna när det gäller vissa delar, och i andra delar inte, säger han.

Polisen har beslagtagit mängder av material i form av datorer och andra media, som nu kommer att undersökas. Man kommer även att höra ytterligare personer.

Landsomfattande samarbete

Förundersökningarna kommer att fortgå i samarbete med utredningarna kring de misstänka som har tagits till förhör i andra delar av landet, som en del i samma razzia.

– De hänger ju ihop så att säga, i det att de har delat material med varandra. Sedan får vi ju se hur mycket samarbete det blir – det är ju ändå separata fall, säger Fredrik Sandberg.

Läs mer: Stor nätpedofilrazzia i hela landet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.