Tysk-rättegången skjuts upp

Publicerad

Rättegången mot Lena Tysk skjuts upp två veckor. Anledningen är att åklagarens främsta vittne är bortrest.

Lena Tysk, som tidigare var regionpolischef i Västmanland,  är åtalad för ofredande sedan hon ska ha hotat Salas polischef Agneta Kumlin. Anledningen var att Kumlin uttryckt sig kritiskt om den nya polisorganisationen.

Vittnet Björn Wilhelmsson, till vardags lokalpolisområdeschef i Köping, är den som både ska ha sett och hört stora delar av händelseförloppet enligt uppgifter i förundersökningen. Men han befinner sig just nu utomlands – därav senareläggs rättegången.

Polischef hotade befäl

Minns inte händelsen

Enligt åtalet ska Lena Tysk ha skrikit med hög röst: ”Vad d fan har du sagt till pressen?” och därefter tryckt upp sin mobiltelefon nära Kumlins ansikte och sagt: ”Du är död och du får aldrig mer tala med pressen”.

Lena Tysk nekar till brott. När hon förhördes av polisens internutredare den 21 december mindes hon inte vad som utspelats på ledningsmötet i Sätra Brunn knappt två månader tidigare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Polischef hotade befäl

Mer i ämnet