Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Sassa, brassa, mandelmassa: ”Maxym Yermakov och Mariia Shevchenko från Ukraina har lärt sig några oväntade ord på svenska. Foto: Robert Gustavsson/SVT

Luftakrobaterna Mariia och Maxym flydde kriget i Ukraina: ”Försöker le men det är svårt”

Uppdaterad
Publicerad

Mariia Shevchenko och Maxym Yermakov flydde från Ukraina efter krigets utbrott för ett år sedan. Nu uppträder de på Trixteaterfestivalen i Västerås tillsammans med Gycklargruppen TRiX i en föreställning fylld av balansakter, luftakrobatik, jonglering och flugor.

– Jag försöker le, men det är svårt och jag känner att mitt scenspråk har ändrats, säger Mariia Shevchenko.

Mariia Shevchenko, från Charkiv, var en stjärna på Ukrainas nationella cirkus i Kiev tills hon för bara ett år sedan var tvungen att fly sitt hemland efter att fullskaliga kriget brutit ut.

– Jag tänkte, okej ett par månader, men nu har det gått ett år, säger Mariia Shevchenko.

Sedan dess har hon uppträtt med sin luftakrobatik på flera svenska scener. Till exempel fick hon en miljonpublik när hon och cirkusen Brazil Jack öppnade Melodifestivalens första deltävling i Göteborg den 9 februari.

Hennes partner Maxim Yermakov är 17 år, och inte i vapenför ålder.

I klippet får du hänga på generalrepetitionen av ”Flugcirkus” – och hur deras scenkonst påverkats av att vara på flykt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.