Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ingrid Hägermark på Mälarens vattenvårdsförbund har själv sett minskningen av sjögull i Mälaren. Foto: Iriis Tiito/SVT, SVT arkiv

Sjukdom kan ligga bakom massdöd av sjögull i Mälaren

Uppdaterad
Publicerad

Under sommaren kunde SVT Nyheter rapportera att den invasiva vattenväxten sjögull hade börjat dö ut i Mälaren. SLU undersöker nu vad det kan bero på, och har en teori.

Tidigare i somras rapporterade SVT att en massdöd av den invasiva arten sjögull hade upptäckts på Mälaren, mellan Kungsör och Arboga. Sveriges lantbruksuniversitet (SLU), som har börjat undersöka fenomenet, har en teori om att det handlar om en sjukdom.

– Vi har inte fått några exakta svar, men de har sagt att det tar lite tid med odlingen och dna-testningen så någon gång under hösten hoppas vi få svar, säger Ingrid Hägermark, förbundschef för Mälarens vattenvårdsförbund.

Hur omfattande är minskningen?

– Vi var ute i måndags och tittade. Då åkte vi i Arbogaån där var det bara enstaka plantor kvar. Det har man sett ända till Arboga från Kungsör, och det är ganska stora områden.

Sjögullen verkar inte ha försvunnit på samma sätt från andra platser i Sverige.

I klippet ovan berättar Ingrid Hägermark vad minskningen av sjögull kan betyda.

Se hur det gick till när Tomas Andersson från Kungsör upptäckte massdöden av sjögull

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Håller den invasiva vattenväxten sjögull på att självdö? Det tror kungsöraren Thomas Andersson. Länsstyrelsen är lite försiktigare. Foto: Robert Gustavsson/SVT

Vad är sjögull?

Sjögull, nymphoides pelalta, introducerades som trädgårds- och nyttoväxt i dammar och sjöar på 1800-talet.

Den sprider sig både med frön och vegetativa delar och växer snabbt. Massiva bestånd av sjögull kan täcka stora delar av sjöar och vattendrag och försvåra bad, fiske och båttrafik. De kan även påverka vattenlevande organismer, då det blir mindre solljus i vattnet.

Källa: Havs- och vattenmyndigheten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.