Undervattensrobot ska hitta avfall

Uppdaterad
Publicerad

15 sistaårsstudenter på civilingenjörsprogrammet i robotik vid Mälardalens högskola håller nu på att utveckla en undervattensrobot som ska kunna söka upp dumpat miljöfarligt avfall.

Enligt professor Lars Asplund finns mycket farligt skrot som skulle behöva saneras i svenska vatten och de här robotarna kan vara en lösning.

-Vi ville titta på miljösanerande robotar och i våra vatten finns mycket farlig skrot som skulle behöva saneras, säger Lars Asplund, professor i datavetenskap och samordnare för högskolans robotikprogram.

Han tänker närmast på de cirka 30.000 gifttunnor som på 50- och 60-talet dumpades i Östersjön, strax utanför Sundsvalls skärgård.

-Med rätt teknik kan man plocka upp tunnorna och ordna en bättre deponering, menar Lars och tillägger att även gammal ammunition som blivit liggande i floder, exempelvis Donau, skulle kunna hämtas upp av undervattensrobotar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.