Nyanlända integreras med ungdomars hjälp

Uppdaterad
Publicerad

Fyra gymnasieungdomar från Fagersta och Norberg har startat ett UF-företag som säljer integrationsutbildningar till kommuner. Fagersta och Norbergs kommun har redan nappat på idén som ska göra det lättare för nyanlända ungdomar att komma in i det svenska samhället.

– Vuxna som kommer till Sverige är berättigade 60-timmars samhällsorientering, men för personer under 18 år finns inget sådant. Därför ville vi starta dessa integrationsutbildningar, säger Gustav Alé Svensson som är VD för UF-företaget Integrera mera.

Genom en SFI-utbildning får nyanlända information om hur Sverige och samhället fungerar. Men för att få gå en SFI-utbildning krävs att man är vuxen och har fått uppehållstillstånd i Sverige.

För yngre personer finns ingen sådan utbildning och för att göra det lättare för nyanlända ungdomar vill gymnasieungdomarna bakom UF-företaget, som drivs i gymnasieskolans regi, hålla i lektioner där man informerar nyanlända ungdomar om hur Sverige fungerar, men också hjälpa till att förmedla kontakter med framför allt föreningslivet.

– Att komma in i en förening gör att man får nya kompisar, man kommer in i en organisation där man pratar svenska och då blir man en del av samhället och det är då man integreras, säger Gustav Alé Svensson.

Utbildningen kan bli bestående

Varje utbildning innehåller sex lektioner och det är ungdomarna bakom UF-företaget själva som planerar och håller i dem. Kostnaden ligger på 700 kronor/elev och det är något som både Norbergs och Fagersta kommun investerat i.

– Detta är ju ett sätt för oss att försöka fylla det behov vi ser. Vi vill definitivt testa om det fungerar och slår det väl ut så finns det all anledning att hitta former som gör denna utbildning bestående, säger Marino Wallsten (S), kommunalråd i Fagersta.

Mahdi Hoseini är en av deltagarna på flyktingboendet Norrbygården i Fagersta och han fick ett positivt intryck efter företagets första lektion där.

– Det är bra för att vi kan få lite mer information om Sverige och hur man gör här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.