De tre ungdomarna slog tillsammans sönder fönster och inredning medan personalen gömde sig i ett angränsande rum. Foto: Maja Suslin / TT

Ungdomar slog sönder inredning på sis-hem i Fagersta – döms till skadestånd

Uppdaterad
Publicerad

Tre unga män döms för att tillsammans ha slagit sönder fönster och inredning på Sundbo sis-hem, medan personalen gömde sig i ett angränsande rum. Värdet av det förstörda var 100 000 kronor.

Det var i juni 2022 som de tre ungdomarna som idag är 20, 21 och 22 år gamla började tjafsa om en fotboll, berättar en anställd som spelade backgammon med en av killarna.

Personalen försökte prata med ungdomarna, men stämningen blev snabbt aggressiv och en anställd tryckte på larmet. Ungdomarna ska då ha vägrat att gå till sina rum. Istället förflyttade sig personalen till ett angränsande rum.

Skadestånd på 12 000 kronor

En av ungdomarna slog då sönder en ruta till ett kontor och medan de anställda flyttade på sig och tillkallade mer personal passade ungdomarna på att tillsammans slå sönder fönsterrutor, möbler, larmdon, bildskärmar och dörrar för 100 000 kronor.

De tre männen döms nu för skadegörelse. De ska tillsammans betala 12 000 kronor i skadestånd till Sundbo Ungdomshem.

Jenny Brännström, tillförordnad biträdande institutionschef, uttalar sig strax efter upploppet på Sundbo sis-hem 2022.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.