Under 1800-talet och 1900-talets första hälft dikades en stor andel våtmarker ut för att skapa ny åker- och betesmark. Nu ska våtmarkerna återställas för att klimatanpassa landskapet. Foto: Robert Gustavsson/SVT

Expert: ”90 procent av de naturliga våtmarkerna har försvunnit”

Uppdaterad
Publicerad

Under 1800-talet och 1900-talets första hälft dikades en stor andel våtmarker ut för att skapa ny åker- och betesmark. Enligt våtmarkssamordnare Robert Axelsson har så mycket som 90 procent av de naturliga våtmarkerna försvunnit.

– Det är inte bra, väntar vi med att återställa, så kommer det bli jobbigt att vända på det hela, säger han.

Våtmarkens uppgift är bland andra att ta emot och hålla kvar vatten i marken. En positiv effekt av det är en bättre livsmiljö för många olika arter som inte klarar sig i en torr skogsmiljö. En annan fördel är att ett blötare landskap minskar risken för skogsbrand.

– I slutet av det här seklet är ett scenario att vi får lika torrt här som vid medelhavet. Väntar vi tills dess då blir det jobbigt att vända, men börjar vi redan nu att klimatanpassa landskapet så är det mycket lättare, säger våtmarkssamordnare Robert Axelsson på länsstyrelsen i Västmanland.

Behövs många fler projekt

Genom länsstyrelsen är det möjligt att söka bidrag (LONA) med maximalt 90 procent av kostnaden för att anlägga en våtmark. Enligt Robert Axelsson har det sedan 2018 varit 13 projekt där man bygger, restaurerar eller har en förstudie om en våtmark i Västmanland. 2021 har det varit sex projekt hittills och det är alldeles för lite menar han.

– Med tanke på att 90 att procent av våtmarkerna inte finns kvar längre så behövs det fler projekt, säger han.

Lokala naturvårdssatsningen (LONA)

LONA-bidrag ska främja ett långsiktigt lokalt naturvårdsengagemang och ge kommunerna möjlighet att satsa lite extra på naturvård och friluftsliv.

Källa: Länsstyrelsen i Västmanland.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.