Foto: SVT

Uppgifter: ABB säljer Power Grids

Uppdaterad
Publicerad

Hitachi uppges vara på väg att köpa ABB:s kraft- och automationsdivision Power Grids för cirka 64 miljarder kronor, enligt Nikkei. Power Grids-divisionen har 2800 anställda i Ludvika och 900 anställda i Västerås.

Enligt uppgifterna är köpet inte klart, men i slutförhandlingarna. Det är anonyma källor som för Nikkei bekräftat att Hitachis styrelse vill gå vidare med affären.

Tidningen skriver att ABB planerar att knoppa av Power Grids i ett separat bolag, där Hitachi inledningsvis ska köpa 50 procent, innan man ”inom några år”, ska ta över det helt.

ABB Power Grids

Power Grids divisionen har funnits i Sverige sedan 2016 och finns på flera håll i landet – till exempel är det mesta av ABB i Ludvika en del av den divisionen och i Västerås är det en mindre del.

Bekräftar diskussioner

ABB bekräftar i ett pressmeddelande att man för diskussioner med Hitachi om Power Grids. Företaget konstaterar samtidigt att det ännu är oklart om en transaktion kommer att ske, likaså eventuell tidpunkt, struktur eller villkor för en sådan transaktion.

All handel med aktien i verkstadsjätten ABB stoppades under en dryg timme på förmiddagen.

Inga kommentarer om svenska fabriker

SVT Nyheter har försökt komma i kontakt med ABB i Ludvika, men den svenska pressavdelningen hänvisar alla mediefrågor till pressmeddelandet och huvudkontoret i Zürich.

Huvudkontoret vill inte ge några kommentarer kring hur en eventuell försäljning skulle påverka de svenska arbetarna, utan upprepar att det ännu är oklart om någon transaktion kommer att ske.

Vet du mer? Jobbar du på ABB i Västerås eller Ludvika? Hör gärna av dig till oss via sociala medier, 023-76 51 00 eller dalarna@svt.se

Det här är ABB Power Grids:

  • Power Grids är en av fyra divisioner i koncernen ABB, med fokus på kraft- och automationsprodukter.
  • Power Grids-divisionen har 2800 anställda i Ludvika och 900 anställda i Västerås.
  • Divisionen erbjuder också system, service- och programvaror för kraftgenerering, överföring och distribution av elkraft.
  • ABB skriver på sin hemsida att de är världens största tillverkare av transformatorer.
  • Hela ABB Sverige har 7800 anställda.

Källa: ABB.com

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

ABB Power Grids

Mer i ämnet