Nya utställningen på Västerås konstmuseum speglar människans hopp, kamp, samhörighet och hur nytt liv växer fram – ur aska. Foto: Melker Blomberg /SVT

Ur aska – länets konstnärer tar utgångspunkt i stora branden

Publicerad

Elden, inte bara som en hotfull okontrollerad kraft utan också som en nödvändighet för liv. I nya utställningen ”Ur aska” tar lokala konstnärer utgångspunkt i den stora branden 2014 och hur den påverkade naturen, människan och samhället.

– Det kan vara om klimatförändringar, om sorg eller förlust eller för den delen människan och naturens förmåga att läka och att faktiskt kunna gå vidare, berättar Linda wallenberg, curator Västerås konstmuseum.

– Det är inte en dokumentär över vad som hände utan snarare en reflektion över det som hände och vad som hänt sedan dess.

Linda Wallenberg, curator Foto: SVT

Sommaren 2014 – och 2018

Sommaren 2014 rasade den största sammanhängande skogsbranden i modern tid i Västmanland. Sommaren 2018 har flera stora bränder återigen rasat i landet och aktualiserat frågorna.

– Vissa konstnärer är väldigt intresserade av det naturvetenskapliga, så det finns sådana ingångar till verken.

– Och sedan är det vad som blev till aska och det som kom ur askan, det nya det grönskande. Alla de här olika perspektiven på den stora branden 2014, de finns här, säger Linda Wallenberg.

Medverkande konstnärer:

Johanna Byström Sims

Anna Eilert

Helen Ekholm

Jennifer Espling

Gunnar Forsman

Lilian Granquist Fransson

Henrik Haukeland

Martin Holm

Marcus Ivarsson

Sari Jacobson

Patrik Karlström

Maria Koolen Hellmin

Susanne Torstensson

Mitchell Ward

Dan Wid

Utställningen sker i samarbete med Konstfrämjandet Västmanland och innehåller: fotografi, skulptur, performance, måleri, textila verk, installationer samt video- och ljudkonstverk.

I projektet sker även ett samarbete med Västmanlands teater där ytterligare två verk visas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.