Utredningen har inte kunnat bevisa att något brott låg bakom branden på Erikslund sommaren 2022. Foto: Robert Reinholdsson

Utredningen av storbranden vid köpcentrum på Erikslund i Västerås läggs ner

Uppdaterad
Publicerad

Storbranden i juli 2022 i Julas och Willys lokaler på shoppingområdet Erikslund i Västerås får inget rättsligt efterspel. Utredningen gällande grov mordbrand har lagts ner.

– Jag har kommit fram till att det inte föreligger straffbar oaktsamhet, säger åklagare Carl-Johan Norström.

Den inledande förundersökningen visade tecken på att branden på Erikslund kunde ha varit anlagd. Polisens hypotes ändrades senare till att det handlade om en olyckshändelse.

– Det har gjorts en omfattande utredning och en samlad bedömning. Vi har hållit väldigt många förhör och en stor teknisk utredning.

Ingen straffbar oaktsamhet

Polis och åklagare har inte kunnat styrka brott gällande branden och därför lades den omfattande utredningen ner i slutet av augusti.

– Jag har kommit fram till att det inte föreligger straffbar oaktsamhet, det är allt jag kan säga. Det är fortfarande sekretess,  säger åklagare Carl-Johan Norström.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Branden tros i nuläget vara en olyckshändelse Foto: Selena Johan

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.