Foto: svt

Utsatta barn löper större risk för fysisk och psykisk ohälsa

Uppdaterad
Publicerad

På måndagen samlades 230 lärare, förskolelärare och annan personal som arbetar med barn på ett seminarium ordnad av Länsstyrelsen och Barnahus Västmanland. Seminariet handlade om barn som växer upp i familjer där det finns våld, missbruk, psykisk ohälsa eller kriminalitet .

– Vad vi vet är att det finns många barn ute i vårt samhälle som riskerar att fara illa. Det finns också vissa grupper där man kan vara extra uppmärksam. Exempelvis om man lever i ett social ekonomiskt utsatt område. Om man vet att det förekommer missbruk hos en eller två föräldrar eller nätverk, säger Ylva Noritis, socialtjänstens samordnare, Barnahus.

Informera personal

Måndagens seminarium handlade om att informera personalen om hur de ska agera om de misstänker att barn far illa.

– Det finns alltid barn som faller mellan stolarna, så är det alltid. Vissa barn är otroligt duktiga på att dölja vad som finns inom hemmets väggar. Så det är jätteviktigt att uppmärksamma de små nyanserna, säger Maria Lehrberg, utvecklare länsstyrelsen Västmanland.

– Vi vill påminna om anmälningsskyldigheten som är lagstadgad för dem som arbetar med barn och ungdomar. Så det är en påminnelse om att det är ett ska krav. Man kan alltså begå ett brott om man låter bli att anmäla, säger Ylva Noritis.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.