Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det var en dröm”, berättar Mats Lodén om hur idén till konsverket kom till. Foto: Caroline Slotte/SVT

Utställningen ”Under ytan” invigd i Skulpturparken i Ängelsberg

Publicerad

En natt drömde konstnären Mats Lodén om undergång och begravning, men vad det skulle betyda visste han inte då. Dagen därpå fick han en förfrågan av Engelsbergs konstgille om han ville vara med och skapa ett verk inför årets utställning i Skulpturparken i Ängelsberg. Nu är utställningen invigd och alla konstverk är på plats.

Några veckor senare än vanligt kunde Skulpturparken i Ängelsberg öppna på lördagen. Orsaken till förseningen var på att slussportarna i parken behövde bytas ut.

Sedan 2002 har utställningarna i skulpturparken varit årligt återkommande, vilket gör årets utställning till den 21:a. Temat denna gång är ”Under ytan”.  Arbetet med utställningen har pågått sedan september 2022.

– Vi har varit för förväntansfulla inför invigningen och hoppas att besökarna får en upplevelse när de kommer hit, säger Engelsbergs Konstgilles ordförande Kristina Rasmussen.

Förutom Mats Lodén ställer ytterligare 13 konstnärer ut sina verk i parken. Två av dem har anknytning till Västmanlands län: Susanne Hiller och Ingela Bauer.

Följ med och se när verken invigs och hör mer om årets tema i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.