Foto: SVT

Vänsterpartiet hotar bryta samarbetet i Arboga

Uppdaterad
Publicerad

I Arboga ställer nu Vänsterpartiet ultimatum på Socialdemokraterna, om samarbetet partierna emellan ska fortsätta. Enligt V har S-styrelsens agerande skadat den lokala politiken.

Vid sitt årsmöte under påsken formulerade Vänsterpartiet en skrivelse, där de riktar skarp kritik mot Socialdemokraternas agerande för att avsätta det egna kommunalrådet, tillika kommunstyrelsens ordförande, Agneta Bode (S).

Annan samarbetspartner

Om inte Socialdemokraterna reder ut sina inre stridigheter eller det misstroende som uppstått, hotar Vänsterpartiet med att söka upp en annan politisk samarbetspartner. Partiet menar också att Agneta Bode som kommunstyrelsens ordförande var en del av den uppgörelse om samarbete som partierna har och att hon därför bör sitta kvar valperioden ut.

Vill hantera internt

Socialdemokraterna i Arboga har dock varit tydliga med att de anser problemen inom det egna partiet bör hanteras internt. På onsdag, 30 mars, har de ett möte då medlemmarna ska få säga sitt om det fortsatta förtroendet för Bode som kommunalråd.

Vi vänsterpartister i Arboga samlade för årsmöte uttalar följande med anledning av stridigheterna inom socialdemokraterna, Arboga:

1) Vårt förtroende för Agneta Bode som kommunalråd är obrutet och vi känner stort förtroende för henne och hennes ledarskap. Vi anser att hon skall fortsätta vara kommunstyrelsens ordförande valperioden ut. Vi anser även att detta är en del av den uppgörelse vi träffat partierna emellan.

2) Vårt förtroende för den styrelse som försökt avsätta henne är mycket lågt. Vi anser att den uppmärksamhet deras agerande inneburit har vållat stor skada såväl mellan våra partier som mot oss alla inom politiken i Arboga. Det samarbete vi nu haft i snart tio år har tagit en paus. Vi förväntar oss att nya kontakter tas för att återupprätta en fungerande dialog. I det brev som sänts till medlemmar i socialdemokratiska partiet hävdas att Agneta Bode med hjälp av vänsterpartiet, opa och centern bedrivit en politik i strid med socialdemokraternas vilja och önskan. Det är bland annat detta vi vill att styrelsen reder ut. Vad är man missnöjd med och varför har inte detta diskuterats tidigare?

3) Om stridigheterna fortsätter och viljan att reda ut det misstroende som uppstått uteblir är vi villiga att pröva andra alternativ för samarbete än socialdemokraterna. Det är viktigt för Arboga att en stabil politisk majoritet förmår fatta beslut i de många och avgörande frågor som vi brottas med.

Arboga 2016-03-28 på årsmötets uppdrag

Dan Avdic Karlsson, gruppledare i kommunfullmäktige,
kommunstyrelseledamot och ledamot av kommunstyrelsens arbetsutskott.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer