Vaccin för miljoner i papperskorgen

Uppdaterad
Publicerad

Mer än hälften av det inköpta svininfluensavaccinet blev över i Sverige. För Örebro och Västmanlands län betyder det mer än elva miljoner kronor men när svininfluensan nu har återkommit i en andra våg visar det sig att vaccinet inte används.

Skyddet mot svininfluensa har istället inkluderats i ett nytt vaccin mot årligt återkommande så kallade säsongsinfluensor. Alltså ligger drygt sju miljoner doser överbliven Pandemrix i lager i Sverige – värda ungefär en halv miljard kronor.

Kritik mot avtal

– Det är synd, men det var ett dåligt avtal från början som en massa myndigheter förhandlade fram, konstaterar f d landstingsrådet Tomas Högström (M) i en Tvärsnyttsändning redan i oktober 2010.

Men Göran Stiernstedt på Sveriges Kommuner och Landsting var av en annan åsikt:

– Jag är nöjd med tanke på att vi fick med en garanti för att vaccinet skulle hålla i tre år och att man kan byta ut vissa komponenter i vaccinet om viruset skulle förändras.

”Kommer att kasseras”

Eftersom mer än sextio procent av befolkningen redan är vaccinerad anses hotet om en ny epidemi av exakt samma virus vara över. Beslut om vad som ska hända med det stora nationella lagret av Pandemrix får vi vänta på, tror smittskyddsläkare Jan Smedjegård, men när det gäller överblivna doser i Västmanlands län har han en uppfattning:

– Det är troligt att det kommer att lagras hos oss och sen får man kassera det.

Åsa Svennebäck

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.