Han klär ut sig till en fullstor legofigur

Publicerad

Efter 200 timmar arbete och ett ihopsatt framträdande är Henrik Pilerud i Västerås redo för Närcon i Linköping på fredag. På scenen ska han vara en fullstor legofigur.

I Västerås bor en av Sveriges bästa cosplaybyggare, Henrik Pilerud. På fredag är han med och tävlar i cosplay på Närcon i Linköping. Närcon är Nordens största spel- och cosplayfestival.

Henrik Pilerud kommer att vara med och tävla med sin dräkt, som är en fullstor legofigur.

– Tanken jag hade med det var verkligen att fånga proportionerna av en riktig legogubbe, så det ser ut som man är en uppförstorad leksak, säger han.

Henrik Pilerud

Mycket arbete bakom

Det ligger mycket arbete bakom Henrik Pileruds dräkt. Det räcker inte med att dräkten bara är snygg. Han ska kunna ha på sig den i några timmar också. Bland annat kommer remmar och stöd för huvudet väl till hands.

– Jag har lagt cirka 200 timmar på att bygga dräkten, och det har varit ett ganska intensivt arbete den senaste tiden, säger han.

Framträdandet är också viktigt

Förutom att bygga dräkten behöver Henrik Pilerud även sätta ihop ett framträdande som han ska visa upp på scenen. Något som han också måste lägga en hel del tid på.

Om Henrik Pilerud vinner med sin dräkt och framträdande under Närcon på fredag kommer han att gå vidare till Svenska mäterskapen i cosplay som är lite längre fram i tiden.

Närcon och cosplay

Visa

Närcon är en serie av kombinerade spel- och animiekonvent. I år arrangeras det i Linköping men har tidigare arrangeras i Örebro. Under Närcon kan man vara med på figurspel, brädspel, kortspel och rollspel.

Cosplay härstammar från japansk populärkultur och innebär att man klär ut sig till fiktiva rollfigurer. De som är med i cosplay skapar ofta kläderna och rekvisitan själva.

Källa: 2017.narcon.se och cosplaysm.narcon.se

På lördag kan du följa Nordiska mäterskapen i cosplay från Närcon i Linköping i SVT2 och på SVT Play.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer