Vad är skillnaden mellan diabetes typ 2 och diabetes typ 1? Mona Jakobsson, diabetessjuksköterska förklarar. Foto: SVT

Vad vet du om diabetes?

Uppdaterad
Publicerad

Nej, diabetes typ 1 och 2 är inte samma sak. Men många tror det, och mycket annat. Vi lät barndiabetesteamet i Västmanland bemöta några påståenden kring diabetes och reda ut vad som är sant och inte.

”Diabetes 1 och diabetes 2 är samma sak”

Svar: Nej, diabetes typ1 och typ2 är två olika sjukdomar.

Barn med diabetes

Vid typ1-diabetes upphör kroppens förmåga att producera insulin. Man måste därför ge sig insulin utifrån med en Insulinpenna eller en Insulinpump.

Vid typ2-diabetes har man egen insulinproduktion men kroppen kan av olika anledningar inte tillgodogöra sig sitt insulin. Detta beror oftast på övervikt.

”Barn får diabetes för att deras föräldrar gett dem för mycket socker och har dålig koll på vad barn ska äta för att må bra. Eller för att de är överviktiga och inte rör på sig ordentligt”

Svar: Nej, vi vet fortfarande inte varför man drabbas av typ1-diabetes. Vi vet vad som händer, det vill säga att kroppens immunförsvar förstör de celler som ska tillverka insulin.  Vem som helst kan insjukna i typ1-diabetes.

”Barndiabetes växer bort. Det heter ju ”BARNdiabetes”

Svar: Nej, typ1-diabetes kan uppkomma närsomhelst i livet. Det är dock vanligare att sjukdomen uppkommer under barnaåren. Det är med andra ord inte en barnsjukdom och vi kallar den inte för barndiabetes.

”Diabetes kan smitta om barnet leker med andra barn”

Svar: Nej, diabetes smittar inte.

”När barnet får en sådan där insulinpump, då sköts allt automatiskt”

Svar: Pumpen ger personen med diabetes insulin men man måste själv dosera insulin till måltiderna och man måste fortsätta att mäta sina glukosvärden frekvent. Det är ett smidigt sätt att tillföra insulin men det minskar inte arbetet med sjukdomen.

”Det är ingen idé att bjuda klasskompisen med diabetes på vårat barns födelsedagskalas. Han kan ju ändå inte äta något av fikat!”

Svar: Jo, man kan unna sig sötsaker och godis när det är kalas. Varje barn eller förälder vet hur mycket extra insulin man bör ta då det blir mer sockerintag än till vardags. Vi önskar dock att man tar bort de söta dryckerna och ersätter dem med saft eller läsk med sötningsmedel.

”En liten kaka sådär när vi är barnvakt spelar ju ingen roll. Det behöver ingen veta. Det är ju vårt barnbarn och vi har rätt att skämma bort lite när föräldrarna inte är med. Dessutom har hon ju fått pump så det där sköter sig självt.”

Svar: Nja, visst kan man unna sig en kaka då och då men det innebär egentligen extra arbete med extra insulindoser och fler glukostester för att blodsockret ska ligga på bra nivåer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Barn med diabetes

Mer i ämnet