De tre senaste valen har valdeltagandet ökat och var 2014 uppe på 85.8 procent. Foto: Pontus Lundahl / TT

Valambassadörer ska höja valdeltagandet i Fagersta

Publicerad

Rekryteringen pågår till dem nyckelpersoner som ska informera och samtala om valet i höst – i hopp om att höja valdeltagandet i de delar av Fagersta där det är lägre.

– Vi kan inte bara sätta upp affischer och göra filmer om valet, vi måste jobba mer med möten och samtal,  säger projektledare Annika Hedberg Roth.

I Fagersta är valdeltagandet relativt högt, 86% för riksdagsval och 80% för kommunalval men skillnaderna mellan hur många som röstar i olika delar av Fagersta är stor. Uppemot 10 procentenheter.

– De grupper vi har sett röstar i lägre utsträckning- och valt att fokusera på är personer med funktionsvariation, utrikesfödda och unga, säger projektledare Annika Hedberg Roth.

Annika Hedberg Roth.

”Kan inte med säkerhet säga att det fungerar”

I ett inkluderingspaket har kommunen bland annat valt att anställa valambassadörer som ska utbildas. De ska jobba under sommaren och fram till valet för att informera, hjälpa och samtala om vikt av val i allmänhet och om årets val i synnerhet.

– Vi kan inte med säkerhet säga att detta fungerar men vi hoppas det, säger kommunalråd Marino Wallensten.

Valambassadörerna kommer jobba sammanlagt 50 timmar fram till valet. De kommer planera aktiviteter för att informera och prata om valet för att motivera till att rösta.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.