”Tror vi ligger lite över medelsnittet med omkomna i bostadsbränder” säger Thomas Reichert. Foto: Caroline Slotte/SVT

Vanligare att äldre omkommer i bostadsbränder: ”Tror det kommer öka”

Uppdaterad
Publicerad

I Västmanland omkommer cirka fyra personer i bostadsbränder varje år. I bränderna är äldre och ensamboende överrepresenterade. Enligt Brandskyddsföreningen är den gemensamma nämnaren att de har begränsad förmåga att agera vid en brand i sin bostad.

Det blir allt vanligare att äldre bor hemma längre och samtidigt är de en riskgrupp som omkommer i bostadsbränder. 2015 var det fem personer som omkom i bostadsbränder i Västmanland och alla var över 80 år. 

– Jag tror det kommer öka. Vi har en åldrande befolkning och man strävar efter att bo hemma så länge som möjligt, säger Thomas Reichert som är pensionerad brandman och verksamhetsledare för Brandskyddsföreningen Västmanland. 

I de flesta fall är bostadsbränderna spisrelaterade, men kan även uppstå från öppna kaminer och pannor eller rökning. Det menar Thomas Reichert. Vidare betonar han att det finns små saker som kan varna om en brand uppstår. 

– Det finns mobila sprinklers, brandlarm med kamerabevakning och spisvakt. Små saker till en liten kostnad som kan göra skillnad, säger han. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.