Tecken på torrkokning, reklam som ligger på spisen eller rökning, det är några saker som hemtjänstpersonal kommer kolla efter i hemmen. Foto: Caroline Slotte/SVT

Nu ska hemtjänsten i Kungsör förebygga bränder i hemmen

Publicerad

För att förebygga bränder i hemmet har hemtjänsten och räddningstjänsten i Kungsörs kommun inlett ett samarbete. Framöver kommer hemtjänstpersonal att riskinventera hos alla brukare i kommunen.

– Jag är övertygad om att samarbetet kommer göra samhällsnytta, säger Isabella Piva Hultström, som är enhetschef för hemtjänsten i kommunen.

Redan i december startade samarbetet och då med en utbildning för personalen gällande brandsskyddsförebyggande åtgärder i hemmet. Och nu har arbetet i hemmen kört igång. 

– Vi är glada för samarbetet med hemtjänsten då de kommer in i individernas hem på ett annat sätt än vi. Då har man en möjlighet att förebygga och upptäcka risker innan något händer, säger Mats Forsberg som är brandingenjör på räddningstjänsten. 

Förutom att bistå med utbildning kommer räddningstjänsten bidra med råd om hemtjänstpersonalen vill diskutera åtgärder som bör göras hos en individ.  

Förutom att uppmärksamma eventuella risker i hemmet är också syftet att öka riskmedvetenheten hos individerna, men även hos personalen. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.