Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se hur Vänsterpartiet kunde göra ett superval på Nygård i Köping. Foto: Maja Tengnér/SVT

Vänsterpartiet starkt framåt på Nygård i Köping – men valdeltagandet sjönk

Uppdaterad
Publicerad

Effekten av kandidaten Hanad Alis (V) kampanj på Nygård märks i valresultatet. Vänsterpartiet rusar uppåt i valkretsen, och Socialdemokraterna tappar. Men valdeltagandet ser trots det ut att bli lägre i år.

Vänsterpartiet växer rekordartat i valkretsen Nygård-Skogsbrynet i Köping, enligt det preliminära valresultatet. Partiet ser ut att få över 30 procent av valkretsens röster i kommunvalet i år, en ökning från 5,6 procent 2018. Den stora förloraren är Socialdemokraterna, som ser ut att tappa runt 30 procent i valkretsen. Vänsterpartiet menar att deras lokale kandidat Hanad Ali är att tacka för partiets starka resultat.

Men trots att både Socialdemokraterna och Vänsterpartiet lanserade kandidater med goda kontakter i området inför höstens val, ser det ut som att valdeltagandet har sjunkit på Nygård. Det preliminära valresultatet ger ett valdeltagande på under 60 procent, vilket är lägre än 2018.

Följ dina lokala nyheter om valet i Västmanland

Totalt sett växte Vänsterpartiet marginellt i valet till Kommunfullmäktige i Köping (preliminärt +0,5%).

Starta videon för att se hur kampanjen på Nygård gick till.

Foto: SVT

Såhär såg det ut när SVT besökte Nygård och Hanad Alis tidigare i år.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Somalier brukar kommunicera muntligt och inte skriftligt” – Hanad Ali (V) är en lokal politiker som väljer att kampanja på Nygård i Köping. Foto: Audrey Erath/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Följ dina lokala nyheter om valet i Västmanland

Mer i ämnet