Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Länsstyrelsen Västmanland har inventerat länets stora rovdjur. Så beskriver inventeringsansvarig Daniel Mallwitz läget för bland annat vargen: ”Rekordår eller katastrofår”. Foto: SVT/Arkiv

Varg, björn och lo – så är läget i Västmanland för de stora rovdjuren

Publicerad

Hur mycket varg, björn och lodjur finns i Västmanland? När den stora rovdjursinventeringen nu summeras kan man åtminstone konstatera att lodjursstammen är stabil, ströbjörnar rör sig i länet och vargen finns på många platser – men blir inte yngre.

– Beroende på vilka siffror vi tittar på har vi antingen ett rekordår eller ett katastrofår för vargen, säger Daniel Mallwitz inventeringsansvarig stora rovdjur Länsstyrelsen Västmanland.

Det han syftar på är att Västmanland nu har åtta revir. Tre helt inom länet och fem som delas med andra län, bland annat Örebro och Dalarna. Det är den högst uppmätta revirsiffran för Västmanland någonsin.

Däremot visar antalet föryngringar, det vill säga nya valpkullar, den lägsta siffran på tio år.

I videon berättar Daniel Mallwitz mer om vargutvecklingen i Västmanland.

Ströbjörnar i Västmanland

Under hösten genomfördes en björnspillningsinventering där allmänheten, främst handlar det om jägare, hade möjlighet att skicka in spillning för prov. Cirka tio prov inkom och de har ännu inte analyserats, så det är oklart om det var björn och vilken eller vilka det i så fall var.

–Vi vet att det finns björn, det kommer regelbundet in bilder från privatpersoner och framförallt från åtelkameror, så det finns björn men vi har inte haft någon reproduktion i Västmanland utan det handlar om ströbjörnar, ofta unga hannar som kommer in i länet, säger Daniel Mallwitz.

Lodjuren på stabil nivå

Vad gäller lodjursstammen så ser resultaten ut att ligga på liknande siffror som i fjol.

– Det fanns 12 familjegrupper som gick in i länet i fjol, och i år verkar vi hamna på 11, säger Daniel Mallwitz.

Här kan du ta del av hela rapporten från Länsstyrelsen Västmanlands rovdjursinventering.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.