Exakt hur många vargar som finns i Västmanland är svårt att säga. Foto: TT

Vargen stabil i Västmanland

Uppdaterad
Publicerad

Rovdjursinventeringen från i vintras är nu klar. Vargpopulationen är stabil, liksom läget för länets lodjur. Även björn och kungsörn har setts i Västmanland.

Sex vargrevir som ligger i eller delvis i Västmanland konstateras. De är fördelade på fem familjegrupper och ett revirmarkerande par. Enstaka strövargar har förikommit runt hela länet.

Det enligt Länsstyrelsens rovdjursinventering från vinterhalvåret 2016/2017 som nu presenterats.

Sammantaget får det ses som en ökning jämfört med förra året. Exakt hur många vargar som finns i Västmanland är dock svårt att säga.

Lodjuren fångas på film

Åtta lodjursföryngringar har skett det senaste året fördelade på fem familjegrupper i länet. Förutom traditionell spårning har Länsstyrelsen använt sig av 40 viltkameror för att kartlägga rovdjuren. De ger dessutom annan, värdefull information.

Kungsörnen väntas häcka

Även inventering av kungsörn har genomförts. Kungsörn har länge varit borta från länet men tros snart komma att etablera sig i och med vargarna, där fåglarna drar nytta av vargarnas matrester från jakten. Många observationer gjordes i länets norra delar som har mest varg, men ingen häckning kunde konstateras.

Flera har sett björn

Även en handfull observationer av björn har inrapporterats av allmänheten, men inget känt revir eller föryngring har förekommit i länet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer