Foto: TT/Arkiv

Beslut om vargjakt i Västmanland

Uppdaterad
Publicerad

Licensjakt på varg kommer att ske i Västmanland under 2016. Det beslutet meddelade länsstyrelsen i Västmanland idag.

Jakten som pågår från 2 januari till som längst 15 februari omfattar sex vargar i Färnareviret sydöst om Skinnskatteberg.

Länsstyrelsen skriver i sitt beslut att:

Vargjakt i Västmanland

”Huvudsyftet med licensjakten är att minska tätheten av vargrevir och koncentrationen av varg där den är som störst, för att konflikter mellan människa och djur ska minimeras. Färnareviret har haft vargetablering under lång tid och enligt det senaste årets inventering finns det ingen genetiskt viktig varg i området.”

Tidigare i år kunde Länsstyrelsen konstatera att det nu finns sex vargrevir som helt eller delvis ligger i Västmanlands län och i alla familjegrupperna har man sett föryngringar det senaste året.

Vargjakt kommer att tillåtas i Värmlands, Dalarnas, Örebro, Gävlebrorg och Västmanlands län. Licensjakten omfattar totalt 46 individer och kvotbesluten är enligt berörda länsstyrelser tagna så att vargstammen inte ska påveras negativt.

Så många vargar får skjutas

Värmland – 20 vargar (länsegna revir)

Örebro/Värmland – 6 vargar (gemensamma reviret Loka, jakt administreras av Länsstyrelsen Örebro)

Dalarna – 8 vargar

Gävleborg – 6 vargar

Västmanland – 6 vargar

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vargjakt i Västmanland

Mer i ämnet