Fyrtornets förskola i Västerås firade sjuårsjubileum och Förskolans dag. Foto: SVT

Satsning på arbetsmiljön ska locka fler förskollärare

Publicerad

Västerås stad planerar 80 nya förskoleavdelningar samtidigt som många kommuner söker med ljus och lykta efter personal. Enligt verksamhetschefen för stadens förskolor ska satsningen förhoppningsvis göra så att fler söker kommunens förskollärartjänster.

– Vi tror det kan vara en rekryteringsfaktor. Att man kan vilja söka till Västerås om man ser att vi förbättrar arbetssituationen, förbättrar arbetsmiljön och satsar på förskolan, säger Yvonne Carehag Gustavsson som är chef för Västerås stads förskoleverksamhet.

Trycket på förskolorna är fortsatt högt och trots att mellan 25 och 30 förskollärare redan rekryterats under årets första månader så fattas det i dagsläget ytterligare 80.

Står sig bra i jämförelse

Samtidigt säger Yvonne Carehag att Västerås kommun står sig bra i jämförelse med många andra kommuner när det kommer till utbildad personal i förskolorna.

– Att vi ändå håller nere andelen helt outbildad personal – där ligger vi väldigt lågt i förhållande till jämförbara kommuner, säger hon.

SVT Play: Vi besökte Fyrtornets förskola som firade sjuårsjubileum på förskolans dag

Svårigheterna att få tag på personal känns igen. Bland annat på Fyrtornets förskola som under torsdagen firade Förskolans dag i kombination med sjuårig födelsedag för verksamheten.

– Emellanåt är vi ju inte fullt bemannade. Det är en förändring de senaste åren att det blivit så att det fattas förskollärare, men vi har gott om barnskötare, säger Monica Ädel som är förskollärare och samordnare på förskolan Fyrtornet.

Även om verksamheten klarar sig bra tack vare barnskötarna så märks den högre arbetsbelastningen av och Monica Ädel skulle också gärna se att barngrupperna blev mindre.

Mindre grupper till hösten

Västerås kommun gör nu också en satsning för att förbättra arbetsmiljön ute på förskolorna. Ett antal nya förskolechefer anställs, stödet till pedagogerna förstärks och storleken på barngrupperna ska också minskas.

– Det är ett arbete som är intensivt nu som vi hoppas kunna genomföra succesivt under hösten. Jag tror att vi kommer att lösa det här, säger Yvonne Carehag Gustavsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.