Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här är ”prylarna” som ska hindra att skogsbränder blossar upp igen – ska göra att Västerås stad kan ta sitt ansvar som markägare: ”Hade inte gjort vår läxa”. Foto: Jenny Berggren/SVT

Västerås nya brandkärra ska stoppa skogsbränder från att blossa upp: ”Har en beredskap”

Publicerad

Större skogsbränder uppstår ofta när släckta bränder blossar upp igen. Det är markägarens ansvar att eftersläcka och bevaka, och i Västerås har fjolårets fem tätortsnära skogsbränder nu fått staden att agera.
– Vi har gjort i ordning en kärra med utrustning som står redo att användas, säger Jörgen Gustafsson, skogvaktare på Västerås stad.

Att mindre, redan släckta skogsbränder blossar upp igen är ett känt problem. Enligt en offentlig utredning ska som exempel omkring 70 procent av den totala brandytan under brandsommaren 2018, ha orsakats av just sådana bränder.

En utmaning är, enligt flera berörda myndigheter, när räddningstjänsten släckt en skogsbrand och de lämnar över ansvaret för eftersläckning och bevakning till markägaren. Det finns riktlinjer framtagna av hur ett bra överlämnande kan gå till och vilket ansvar markägaren har, men enligt Skogforsk, Svenska skogsbrukets forskningsinstitut, har dessa riktlinjer ännu inte fått direkt genomslag.

Fem skogsbränder i Västerås 2023

I Västerås, där staden äger mark motsvarande drygt 5600 fotbollsplaner, är det erfarenheterna från bränder i tätortsnära skogar sommaren 2023 som nu lett till åtgärder. Då brann det i bland annat Vedboskogen utanför Rönnby och på Erikslund samtidigt som staden saknade struktur för hur man som markägare skulle arbeta – något man nu säger sig ha ändrat på.

– Vi har nu skaffat oss en beredskap och organisation för detta, säger Jörgen Gustafsson, skogvaktare på Västerås stad.

– Vi har haft en skogsbrands-kickoff med egen personal och andra aktörer, utbildningar, skaffat överenskommelse med vår entreprenör som sköter om skogen att hjälpa till vid eftersläckningsarbete och så vidare. Nu vet vår interna krisjour, tjänsteman i beredskap, vilka ytor staden äger och vem som förvaltar så att de enkelt kan starta upp arbetet med eftersläckning.

I videon: Se ”brandkärran” med utrustning som gjorts i ordning till eftersläckning och bevakning av skogsbränder.

Varm och torr maj – meteorologen om risken för ny brandsommar: ”Tydlig indikation”

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
SVT:s meteorolog Nitzan Cohen om hur vädret var inför brandsomrarna 2014 och 2018. Foto: SVT Väder/SVT Grafik

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.