Västerås och Köping lever inte upp till alla de kriterier som finns när SM-veckan ska arrangeras. Foto: SVT

Oväntade beskedet om SM-veckan: Ingen av städerna lever upp till kraven

Publicerad
Västerås och Köping lever inte upp till alla kriterier för att få arrangera SM-veckan 2023 eller 2024. Samtidigt är det ingen av städerna som ansökt som gör det.
– Därför kommer vi avvakta med att utse värdstaden, säger Per Bergljung på Riksidrottsförbundet.

Som SVT berättat tillhör Västerås och Köping de städer som ansökt om att få arrangera SM-veckan sommar 2023 eller 2024. Beskedet om vilken stad som ska få arrangemanget de åren var menat att komma under pågående SM-veckan i Malmö.

Men nu meddelar alltså ansvariga att processen med att hitta värdstaden förlängs.

– Ingen av städerna som sökt som lever upp till alla kriterier. Vi får nu sätta oss ner och fundera över om vi ska gå ut med en ny inbjudan eller hur vi ska göra, säger Per Bergljung.

– Någon tidsplan finns inte än. Vi har värdstäder utsedda så långt som till och med 2022 så vi känner ingen brådska med detta.

”Tar det inte alls som ett nej”

Västerås och Köping brister när det gäller förutsättningarna för simningen. Men Västerås idrottschef, Stefan Brandberg, ser inte beskedet från Riksidrottsförbundet som ett blankt nej.

– Vi ser inte alls på det som ett nej skulle jag säga, utan som att de förlänger processen och skjuter på beslutet, säger han.

– Vi har haft möte idag, med länsidrottsförbundet och representanter från Köping kring hur vi kan gå vidare. Vi vet att det är simningen som brister och får se vad Riksidrottsförbundet kommer tillbaka med i höst, säger Stefan Brandberg.

SVT har också varit i kontakt med Conny Hall som är chef på kultur- och folkhälsoförvaltningen i Köpings kommun, han ber att få avvakta med att kommentera beskedet.

Här arrangeras SM-veckan framöver:

Visa

2020:

Vinter: Luleå/Boden

Sommar: Halmstad 

2021:

Vinter: Borås

Sommar: Linköping

2022:

Vinter: Piteå

Sommar: Umeå

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer