Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Vi har hittills gjort XRF mätning på ungefär 200 båtar och vi har totalt 3 400 båtplatser, hör Mattias Dahlberg berätta mer i klippet. Foto: Kujay Keita/SVT

Nu kan alla undersöka sina båtar gratis i Västerås – ska få bort gifterna i Mälaren

Publicerad

I flera års tid har Västerås stad jobbat med att få bort giftiga båtbottenfärger i Mälaren för att de vill få bort gifterna från vårt dricksvatten. I år satsar de ännu mer genom att ge gratis XRF-mätningar.

– Vi har som ambition så klart att så många som möjligt vill göra det här, säger Mattias Dahlberg projektledare på kultur- idrotts- och fritidsförvaltningen.

En XRF-mätning går ut på att mäta båtbotten med ett instrument för att enkelt och snabbt kunna se vilka metaller som finns på skrovet.

– Det finns ju mycket gamla färger som inte är så bra om de kommer ut i vattnet, säger Mattias Dahlberg.

Om en båtbotten innehåller tennföreningar är den inte tillåten någon sjösättning i Västerås hamnar. Däremot om den har förhöjd halt av koppar är båten tillåten att endast åka i de äldre hamnarna än så länge.

Se i klippet hur Västerås stad gör en XRF-mätning.

  • XRF, en förkortning av X-Ray Fluorescence eller röntgenfluorescensteknik, är en analysmetod för snabb upptäckt av tungmetaller.
  • Att mäta båtbotten med ett XRF-instrument är ett enkelt sätt för att snabbt få reda på vilka metaller som finns på skrovet.
  • Vid mätning av båtskrov visar resultatet halten av utvalda metaller, oftast tenn (Sn), koppar (Cu), zink (Zn) och bly (Pb). Resultatet kan sedan användas som indikation för att se om det finns höga eller låga halter av biocider på skrovet.

Källa: Västerås stad

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.