Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Arto Pajuvirta berätta om varför det dröjt fram tills nu innan kommunen kunnat satsa mer på finskan. Foto: Caroline Slotte/SVT

Västerås stad utökar modersmålsundervisningen i finska

Publicerad

Tidigare har det endast erbjudits en timme modersmålsundervisning i finska inom Västerås stad, likt många andra kommuner i landet. Men med hjälp av ett statsbidrag och påtryckningar från föräldrar, kunde kommunen satsa på fler timmar i veckan.

– Ett sätt att rädda kvar finskan, säger Arto Pajuvirta, informationskonsult, Västerås stad.

Varje år får de kommuner som tillhör finskt förvaltningsområde ett statsbidrag. Västerås stad mottog 1 980 000 under 2022 och av det användes 650 000 till att utöka modersmålsundervisningen. Till en början erbjöds två timmar i veckan, men när kommunen såg ett intresse för fler lektioner utökades det till tre timmar per vecka.

– De äldre som flyttade hit en gång i tiden minskar. Det här är ett försök att hitta nya talare och inspirera samt erbjuda dem möjligheten att läsa sina förfäders språk, förklarar Arto Pajuvirta, som är informationskonsult och samordnare för finskt förvaltningsområde i kommunen.

Vidare menar Pajuvirta att det är unikt att kunna erbjuda så pass många timmars modersmålsundervisning.

– En timme i veckan är standarden i landet. Vi är med och banar vägen, säger han.

I klippet berättar Arto Pajuvirta om varför det dröjt fram tills nu innan kommunen kunnat satsa mer på finskan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.