Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Vice chefåklagare vid riksenheten för säkerhetsmål Henrik olin åtalar en Västeråsare i 20-årsåldern för bland annat rekrytering och utbildning avseende terroristbrott. Foto: privat/Johan Nilsson TT

Man från Västerås åtalas för förberedelse till terroristbrott: ”Där skulle man gå in med ett bombbälte”

Uppdaterad
Publicerad

Polisen har beslagtagit mannens datorer och telefoner som innehållit stora mängder av IS-propaganda. De har även hittat filmer där mannen beskriver hur bomber tillverkas och hur man enklast dödar någon.
– På en film går han omkring i Västerås, stannar utanför en kyrka, och säger ”där skulle man gå in med ett bombbälte”, säger vice chefsåklagare Henrik Olin, som leder utredningen mot mannen.

Säkerhetspolisen grep mannen under ett planerat tillslag vid mannens bostad i Västerås den 27 mars förra år set. De gjorde en husrannsakan där de hittade filmerna, meddelanden och annat materialet som tyder på att mannen planerade eller utbildade sig själv i terrorverksamhet. I bevismaterialet mot honom finns även ett vittnesmål från en av poliserna som var med vid gripandet.

– Till en av poliserna sa han att han skulle vilja bli martyr och kanske begå ett attentat utomlands, säger Henrik Olin som väckte åtal mot mannen under torsdagen.

Brotten han åtalas för är  sedan 1 september 2018 nya i svensk lagstiftning och handlar om att mannen har tagit del av instruktioner om tillverkning och användning av sprängämnen och vapen med syfte att begå eller medverka till särskilt allvarlig brottslighet.

– Tanken med lagstiftningen är att vi ska kunna gå in i ett tidigt skede i förberedelsen av terrorbrott.

Döms mannen blir han den första att dömas för den här typen av terroristbrott. Den 23 september dömdes mannen för hets mot folkgrupp riktat mot judar och homosexuella.

– På frågan hur han själv ser på IS har han svarat lite svävande, säger Henrik Olin.

Framför kameran beskriver mannen detaljerat hur man tillverkar sprängämnen, rörbomber och hur man använder skjutvapen och knivar.

– Ett exempel är när han beskriver hur man ska använda en kniv för att ha ihjäl en människa.  

Mannen är numer släppt på fri fot.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer