Enligt polisen utreds ett grovt brott i Bäckby centrum. Foto: Carl Edholm

Västeråsare döms till 13 års fängelse för flera grova brott

Uppdaterad
Publicerad

Den 32-årige västeråsaren försökte mörda en man i 30-årsåldern i Rudbecksparken i Västerås den 14 februari i år – för att sedan tvinga in offret i en bil och ta honom därifrån.

Dagen efter utförde 32-åringen även ett rån mot ett apotek på Bäckby.

Sammanlagt döms 32-åringen för mordförsök, olaga frihetsberövande, grovt olaga tvång, grovt rån, rån och narkotikabrott.

Mordförsöket i Rudbecksparken

Tillsammans med en man i 30-års åldern, som också döms till 1 år och 6 månaders fängelse, knivhögg den 32-årige mannen offret. De hotade honom också med en pistol. Därefter tvingade de med sig offret i en bil. Tanken var att offret skulle ta 32-åringen till personer som säljer narkotika i Västerås och flera vittnen har berättat att männen var ute efter narkotika den aktuella natten. I domen skriver tingsrätten att 32-åringens plan var att ”följa narkotikakranarna uppåt i distributionsledet för att kunna ta kontroll över narkotikaförsäljningen.” 30-åringen och 32-åringen körde hem till en tredje man som de rånades samma natt.

Rånet mot apoteket på Bäckby – lämnade bombattrapp

Dagen efter överfallet i Rudbecksparken fortsatte 32-åringen tillsammans med en 42-årig kvinna mot Bäckby. Tillsammans hotade de kunder och apotekspersonal och rånade butiken på narkotikaklassade läkemedel. De lämnade också en bombattrapp på platsen vilket ledde till att delar av Bäckby spärrades av. Den 42-åriga kvinnan döms till 5 års fängelse för rånet.

Nekar

Den 32-årige mannen nekar till stora delar av domen.

– Tingsrätten har gjort en felaktig bevisvärdering och bedömning av straffmätningsvärdet för de delar som han har vidgått.  Han har vidgått narkotikabrottet samt knivhugget på målsägande men han menar att han gjorde det i nödvärn eftersom han var utsatt för ett angrep, säger advokat Behrang Eslami.

Rånet mot apoteket förnekar 32-åringen helt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.