Företag i Västerås vill importera 2 500 ton ryskt kol. Foto: Tomasz Swiesciak/SVT

Företag i Västerås vill importera 2 500 ton ryskt kol

Uppdaterad
Publicerad

Företaget Carbomax från Västerås har ansökt om att få undantag för att med fartyg importera ryskt kol. Kolet vill man enligt deras ansökan till Kommerskollegium, Sveriges myndighet för utrikeshandel, lossa i Västerås hamn på tisdag i nästa vecka och lasten är 2 500 ton.

När SVT Nyheter Västmanland ringer upp Västeråsföretagets vd berättar hon att de har kollat på andra alternativ, men att man i dialog med aktörer inom den svenska stålindustrin valt att fullfölja avtalet med leverantören.

– Det finns ingen likvärdig produkt på marknaden, säger Catharina Lindgren, vd för Carbomax AB.

Var det ett svårt beslut att välja det ryska kolet?

– Självklart var det ett tufft beslut som vi tog då avtalet gjordes, men det fanns inga direkt utbytbara alternativ så kort efter Rysslands invasion av Ukraina.

Förstår du om importen möts av kritik och hur tänker du kring det?

– Vi tar kraftigt avstånd från Rysslands agerande i Ukraina och har avslutat all handel av material med ryskt ursprung, trots att dessa material ännu ej omfattas av sanktioner. Vi gör allt i vår makt för att finna alternativa lösningar för att våra viktiga kunder ska kunna tillgodoses med högkvalitativa produkter.

Carbomax tillverkar och levererar kolprodukter till stålindustrin runt om i norra Europa. I ansökan skriver Västeråsföretaget att avtalet med kolleverantören skrevs i december 2021 och att kolet är ämnat för den svenska stålindustrin.

Ska kontrollera uppgifterna

Kommerskollegium, myndigheten ansvariga för svensk utrikeshandel, kommer se över Carbomax ansökan. Ansökan är hittills den enda gällande lossning av kol från Ryssland sedan sanktionerna mot landet infördes.

Carola Alzén, vd för Mälarhamnar som driver hamnen i Västerås, säger till SVT Nyheter Västmanland att man kommer genomföra lossningen av kolet om ansökan godkänns.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.