Västmanlänningar sjuka i mässlingen

Uppdaterad
Publicerad

Den väldigt smittsamma sjukdomen mässlingen har nått Västmanland. Troligtvis har de drabbade smittat varandra.

Två personer i Västmanland har fått mässlingen de senast två veckorna. Det är vuxna personer och misstankar finns om att en har smittats på resa i Dubai, och sen smittat den andre.

En av dem jobbar på Nytorpsskolan i Surahammar och har barn på förskola där, och därför finns det risk för smitta bland barn och personal där.

– Vi gör en undersökning vilka som har haft sjukdomen, alternativt vaccinerats. De som bara fått en dos vaccin får dos nummer två nu, säger smittskyddsläkare Jan Smedjegård.

Mässling är en mycket smittsam sjukdom, som vården inte vill ha in bland patienter.

– Man blir rätt så sjuk av att ha mässlingen även om man är frisk, så att säga. Är man svag kan man bli väldigt sjuk, säger Jan Smedjegård och uppmanar folk som misstänker att de kan ha fått mässlingen att stanna hemma och ringa vårdcentral eller sjukvårdsupplysningen.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.