Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
”Ärendet hanteras polisiärt”. Hör Henrik Junno, utbildningschef på Norra Västmanlands utbildningsförbund, om orsakerna till nedläggningen. Foto: SVT Arkiv/NVU

Vattenskid- och wakeboardutbildning i Fagersta läggs ned – sexism och droger bakom beslutet

Uppdaterad
Publicerad

Riksidrottsgymnasiet med inriktning vattenskidor och wakeboard på Brinellskolan i Fagersta läggs ned. Det avslöjades under torsdagen av Facebooksidan Fagersta Nyheter.
– Man har inte kunnat stävja en sexistisk och drogvänlig kultur, säger Henrik Junno, utbildningschef på Norra Västmanlands utbildningsförbund, till SVT.

Det är skolans huvudman, Norra Västmanlands utbildningsförbund, som tagit beslutet om stängning efter att ha gjort en granskning på uppdrag av Riksidrottsförbundet. Anledningen är att man inte kan säkerställa att utbildningen kan uppfylla de krav som ställs enligt skollagen.

– Vi har fått uppgifter i från vår visselblåsarfunktion som tyder på att det finns problem i elevernas studiemiljö där, säger Peter Mattsson, idrottschef på Riksidrottsförbundet och vill inte gå närmare in på problemen.

När SVT når NVU:s utbildningschef Henrik Junno preciserar han.

– Det finns flera incidenter genom åren och även nya anmälningar. Det rör allt i från tystnadskultur till att man inte kunnat stävja en kultur som är sexistisk och akolhol- och drogvänlig, säger han.

Riksidrottsförbundet har i uppdrag att enligt gymnasieförordningen ge förslag till Skolverket på riksidrottsgymnasium (RIG). Förslaget innefattar vilka idrotter, orter och antal platser som gäller för RIG.

– Det som är speciellt med den här situationen är att huvudmannen väljer att bryta avtalet under pågående treårsperiod. Det har bara hänt en gång tidigare, berättar Peter Mattsson.

Skolan har funnits sedan 1999 och har tolv elever med möjlighet att kombinera gymnasiestudier med vattenskidor eller wakeboard. Eleverna erbjuds nu att fortsatta gymnasiestudierna på något av de nationella programmen i Fagersta eller i sin hemkommun.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer