Foto: Privat/TT

Bruna vattnet i Riddarhyttan: Kommunen ställer ut vattentankar

Uppdaterad
Publicerad

Brunt vatten som ser ut som te, det är vad vissa boende i Riddarhyttan fått ur kranarna av och till sedan julhelgen. Kommunen ställer nu ut vattentankar för de hårdast drabbade.

– Vattnet ser ut som te ibland, det säger Mia Lannestedt som är en av de boende som av och till haft dåligt vatten sedan en tid.

– Vi har haft problem med missfärgat vatten av och till länge inte bara sedan julhelgen berättar Mia som använder mycket vatten varje dag eftersom hon har en hunduppfödning.

– Just idag var vattnet ok, men det skiljer sig från dag till dag.

Många oroliga över vattnet

Mia berättar att hennes man får ont i magen av vattnet och kokar det men att hon inte känt något.

 – Vissa i byn uppger att de mår illa av vattnet, andra inte. Förutom att vattnet ser oaptitligt ut så förstör det tvätten berättar Mia.

Mia är också kritisk mot hur kommunen hanterat informationen kring vattnet.

– Det har varit jätte svårt att få någon information från kommunen. De hör inte av sig och informerar utan vi får ringa och tjata för att få veta något.

Kommunen arbetar med en lösning

Under tisdagen placerade kommunen ut en vattentank vid butiken på Centralvägen i Riddarhyttan.

Kommunen uppger på sin hemsida att man fortsätter att spola ur ledningarna i vattennätet och ber de boende att fortsätta spola ur vatten ur sina kranar för att få bort missfärgningen.

Kommunen skriver också att ”...det hela tiden tas prover”. Dessa prover har inte påvisat några problem med vattenkvalitén....”

– Vi tar ändå oron på allvar och har därför kört ut tankar för att de som är oroliga ska kunna hämta vatten, det säger VA-chefen Tomas Hahre.

– Vi har varit ut och kontrollerat några fastigheter idag och vattnet ser renare ut så vi har gott hopp om att det håller på att lösa sig. Samtidigt är kommunen orolig över den minskande nivån i Riddarhyttans vattentorn.

– Vi har länge misstänkt att det finns en läcka i systemet men vi har inte lyckats hitta den. Jorden är sand och grus och vattnet bryter därför inte upp till ytan och därför är läckan svår att hitta berättar Tomas. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.